Zeničko - dobojski kanton

Zeničko - dobojski kanton

Ned, 06. Okt. 2019.


Edukativno-ekološki kamp „Ambasadori čistog zraka“ za učenike srednjih škola sa poručja Zeničko-dobojskog kantona održan je od 04.10.2019 do 06.10.2019 u hotelu „Staza“ na Bjelašnici, u organizaciji Udruženja Eco Active Natura, pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša F BiH.

Priručnik za učesnike edukativng kampa

Učesnici edukativno-ekološkog kampa su učenici II i III razreda sljedećih srednjih škola:

Mješovita srednja industriijska škola –Zenica

Gimnazija „Muhsin Rizvić" - Kakanj i

Mješovita srednja škola „Hazim Šabanović“ – Visoko

Kao i prošli put, uz pomoć projektnog tima i volontera, nastavne aktivnosti je realizovao stručni kadar:

Mr. Maida Haskić, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn, Dr. Zlatan Hamza , Služba za zaštitu i unapređenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Enis Omerčić, ekspert za zaštitu okoliša, Federalni hidrometeorološki zavod

Učesnici kampa su usvojili teorijska i praktična znanja. Teorijski dio nastave sadržavao je predavanja o stanju životnog okoliša u bližoj i široj okolini učenika, uzrocima, posljedicama i prevenciji zagađenja okoliša, uticaju na zdravlje te o funkcionisanju stanica za mjerenje koncentracija sumpordioksida (SO2) i čađi u zraku. Učesnici kampa su usvojili teorijska i praktična znanja. Tokom praktičnog dijela učesnici su naučili kako da izrade stanice za mjerenje koncentracija sumpordioksida (SO2) i čađi u zraku, koje su namijenjene školama iz kojih dolaze.

Pored radionica i predavanja, učenici su vrijeme provodili i šetnjama u prirodi, druženjem i zabavom.